Planten en Verzorgen

Rhododendrons zijn in principe sterke en langlevende planten maar stellen wel enige eisen aan hun standplaats. Om een lang leven te garanderen en ze in optimale conditie te houden, is het raadzaam om het onderstaande in acht te nemen.

Rhododendrons hebben, net als alle planten, licht, water en voedingsstoffen nodig. Een groeiplaats met lichte schaduw, bijvoorbeeld onder eiken of dennenbomen, is ideaal. Bladverliezende azalea’s zijn bijzonder goed geschikt voor zonnige groeiplaatsen. Als de grond voldoende vochtig is, doen yakushimanum hybriden het op de zonnige groeiplaatsen ook goed.

Zure, humusrijke grond is voor alle rhododendrons belangrijk. U kunt de grond op de nieuwe standplaats met turf verrijken, maar ook andere materialen, zoals gecomposteerde boomschors, verrotte bladeren of dennennaalden zijn geschikt. Gebruik geen compost want daarvan is de pH-waarde meestal te hoog. (de pH van compost is gemiddeld 8). Het is raadzaam om leemgronden bijzonder goed te verrijken en van drainage te voorzien om stagnerend water te voorkomen.

Het najaar is een geschikte planttijd voor rhododendrons. Afhankelijk van het weer kunnen ze van september tot eind november worden geplant. In de nog warme grond kunnen de planten snel doorwortelen en in het daaropvolgende jaar goed doorgroeien. Ook in het voorjaar, vanaf het moment dat de vorst uit de grond is, kunnen rhododendrons goed worden geplant.

Bij het planten is het raadzaam om op een paar simpele dingen te letten:
•    Niet te diep planten. De wortels hebben zuurstof nodig en de bovenkant van de kluit moet gelijk staan met het maaiveld en niet onder de grond verdwijnen.
•    Maak het plantgat minimaal dubbel zo breed als de kluit.
•    Vul het plantgat op met turf of, afhankelijk van de zuurgraad van de grond, met een mengsel van 50% turf en 50% grond uit het plantgat.
•    Druk de grond goed aan, maar overdrijf niet.

Planten die over voldoende voedsel beschikken hebben minder last van ziektes en plagen. Geef de rhododendrons daarom tweemaal per jaar mest, één keer in het voorjaar en één keer in de zomer. Dat kan met minerale meststoffen of met organische mest zoals hoornspaanders.

Het is raadzaam om jaarlijks een mulchlaag van turfmolm en/of bladeren of dennennaalden aan te brengen. Dat voorkomt een snelle uitdroging van de grond. Deze laag mag niet dikker zijn dan 2-3 cm.

Voor het ultieme resultaat kunt u overwegen om de uitgebloeide bloemen uit te breken. De plant verspilt zo geen energie aan zaadvorming en er ontwikkelen zich meer nieuwe groeiknoppen. De rhododendron zal in het daaropvolgende jaar volop bloeien. De eerste twee jaar na aanplant helpt het uitbreken van de bloemen de plant ook om goed te hergroeien op de nieuwe standplaats.

Rhododendrons gedijen het best als ze niet te nat staan en overdadig water snel afgevoerd wordt. Na aanplant moet, gedurende droge periodes in het voorjaar en de zomer, water worden gegeven. Hierbij geldt echter: niet te veel!

Tenslotte: een rhododendron wortelt oppervlakkig, daarom is grondbewerking bij de wortels af te raden. Dit kan beschadiging aan de plant tot gevolg hebben.


rhododendronkwekerij-planten-en-verzorgen-kl

img: neem direct contact op

Ik wil graag: Meer informatie Een offerte aanvragen

Ik wil in de toekomst graag nieuws over rhododendrons blijven ontvangen.

img: verstuur »